Colomers recupera la poalanca com a patrimoni hidràulic

L’Ajuntament de Colomers ha instal·lat una poalanca al Parc del Ter.

Aquesta infraestructura hidràulica, qua ja utilitzaven els mesopotamis i els egipcis, ha estat instal·lada al Parc del Ter, en uns terrenys que conserven encara les conduccions de cinc o sis poalanques més.

La poalanca o shaduf és un cigonyal format per dos pals amb els quals es pouava aigua d’un riu reduint l’esforç amb el qual s’havia de vèncer la resistència d’un contrapès que havia de pujar sol un cubell ple d’aigua.

Basada en el principi de la palanca: com més llarg és el braç, menor és l’esforç, la poalanca és una palanca de primer tipus, és a dir, amb el fulcre al mig, la potència (amb la galleda) en un extrem (braç llarg) i la resistència (una pedra) en l’altre (braç curt).

Hom poava l’aigua del riu, una riera o d’un mateix pou, abaixant el braç llarg amb la corda fins a introduir la galleda en l’aigua; un cop plena, es deixava anar lleuregarment la corda, i el contrapès de pedra del braç curt pouava el cubell l’aigua a l’altura d’una conducció d’obra on s’abocava i que havia de distribuir l’aigua en regues cap a l’hort.

Abans de les bombes de motor, era el mètode tardicional de regadiu dels horts en tota la riba del Ter des del menadre de la Ramema i en el Rec del Molí fins a Jafre.

 DSCN3807 DSCN3808 DSCN3809